Priva Kompano is ontworpen om 24/7 blad te snijden

Eerste volautomatische bladsnijrobot

27 september, 2021

Priva introduceert op 28 september tijdens de GreenTech Kompano: de eerste autonome, volautomatische bladsnijrobot voor de tomatenteelt in de wereld. De Kompano is de eerste robot op de markt die zich zelfstandig door een kas kan bewegen naast de andere medewerkers. Hiermee wordt 24/7 autonoom blad snijden in de tuinbouw een nieuwe realiteit. De omslag naar robotisering is een belangrijke omwenteling in de markt en adresseert de wereldwijde behoefte naar duurzame vernieuwing in de tuinbouw met een enorm potentieel.

Uitdagingen in de glastuinbouw

De vraagstukken waar telers mee te maken krijgen worden steeds complexer. Vakkundig en betaalbaar personeel wordt schaarser terwijl de vraag naar voedsel wereldwijd blijft groeien. Robotica biedt hiervoor een oplossing. Zo verhoogt Kompano de continuïteit en voorspelbaarheid van de dagelijkse werkzaamheden, terwijl de kosten gelijk blijven of lager worden.

Door vele variabelen, de complexiteit en de continue veranderende omstandigheden in een kas vragen telers om intelligente en gebruikersvriendelijke technologie gecombineerd met operationele robuustheid en duurzaamheid. Priva heeft de afgelopen jaren veel tijd, energie en geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van robotica-innovaties voor de tuinbouw.

Na een periode van onderzoek, ontwikkeling en doorontwikkeling met telers in de praktijk, is Kompano nu gereed voor gebruik in de markt.

Alternatief voor handmatig blad snijden

Kompano is ontworpen om 24/7 blad te snijden. Het is wereldwijd de eerste robot die gebruikers een economisch haalbaar alternatief biedt voor het handmatig ontbladeren van tomatenplanten. Slimme algoritmes en een gepatenteerde end-effector garanderen een doeltreffendheid van meer dan 85% bij een wekelijkse reikwijdte van 1 hectare.

 

Kompano maakt het beheren van arbeid voor telers gemakkelijker. De robot is eenvoudig te bedienen met een smart device en kan worden aangepast aan de voorkeuren en eisen van de gebruiker. Kompano werkt perfect naast de medewerkers en neemt de meer arbeidsintensieve taken voor zijn rekening. Telers krijgen ondersteuning bij het opleiden van hun personeel om de Kompano te bedienen. Tevens is Kompano Care, een uitgebreid service programma, beschikbaar om de teler te ondersteunen.

 

Co-creatie

Priva heeft de Kompano ontwikkeld in samenwerking met vooraanstaande Nederlandse tomatentelers, technologie partners en experts. Samenwerking, geduld, doorzettingsvermogen en intensieve betrokkenheid van telers bleek essentieel: alleen gebruikers van de Kompano kunnen de toepasbaarheid van de robot goed beoordelen in de praktijk.

Kompano is uitvoerig getest in meerdere kassen in Nederland. Priva heeft samen met MTA in Helmond de robot uitontwikkeld en productierijp gemaakt. Een serie van 50 robots is bij MTA in productie. De eerste Kompano’s zijn inmiddels geleverd en draaien bij telers. Op termijn wordt de Kompano-lijn uitgebreid met een bladsnijrobot voor komkommers en oogstrobots voor de tomaten- en komkommerteelt.

Introductie Kompano

De officiële introductie van de Kompano vindt plaats op de GreenTech in de RAI Amsterdam op 28 september om 13.00 uur. U bent van harte welkom op stand 363.

 

Ontdek meer over Kompano > meet Kompano

MTAGroup - Introductie Kompano