AM-Flow

AM Flow

AM-Flow heeft ervoor gekozen om de engineering en productie van AM Vision 2.0 uit te besteden. Het resultaat: een kortere time-to-market en een systeem dat uitermate geschikt is voor serieproductie.

Play Video

AM-Flow is een start-up die zich richt op de 3D-printmarkt. Dit bedrijf creëert intelligente oplossingen die zijn ontworpen om grootschalige 3D-printprocessen te vereenvoudigen. Tot nu toe zijn er verschillende systemen ontwikkeld, zoals de AM Vision 2.0. 

Additive Manufacturing

Industrie

2018

Partners sinds

De uitdaging

De uitdaging was om het AM Vision 2.0 systeem zo snel mogelijk te ontwerpen en te produceren binnen de gewenste kwaliteitsnormen.  

AM-Flow heeft een functioneel model (FUMO) gemaakt van het AM Vision 2.0-systeem. In dit prototype stond de software centraal. De FUMO bewees de functionaliteit van het systeem; het zoekalgoritme werkte perfect. De hardware was echter toe aan verdere verbetering. Daarnaast moest het systeem zo worden ontworpen dat serieproductie snel en efficiënt verloopt. 

Potentiële klanten waren geïnteresseerd in het prototype en erkenden de meerwaarde die het voor hun fabriek heeft. De klanten stonden in de rij en wilden het product zo snel mogelijk ontvangen. Hierdoor was het realiseren van een snelle time-to-market een zeer belangrijk onderwerp.

Stefan Rink – CEO AM-Flow

AM-Flow is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie en machine learning. We hebben een uniek zoekalgoritme ontwikkeld voor het sorteren van 3D-objecten, het is een direct antwoord op de marktvraag. Maar de competentie om een systeem te ontwerpen dat perfect geschikt is voor serieproductie is bij AM-Flow niet aanwezig. Om de gewenste snelle time-to-market mogelijk te maken, hebben we besloten om een partner te zoeken die ons kan helpen.

De oplossing

Om een systeem te ontwerpen dat optimaal functioneert, heeft AM-Flow ervoor gekozen om de engineering en productie van het complete systeem uit te besteden. Door het proces van engineering en productie te integreren en uit te besteden aan één partij werd een beduidend kortere time-to-market gerealiseerd.

De samenwerking tussen AM-Flow en MTA combineert de kerncompetenties van beide bedrijven. Dit zorgt voor het beste resultaat. Waar de belangrijkste competenties van AM-Flow liggen op het gebied van software Research and Development, is MTA zeer bedreven in geavanceerde mechatronica en het industrialisatieproces. 

Tijdens de engineeringfase zijn verschillende onderwerpen aan de orde gekomen om tot het gewenste eindresultaat te komen: 

De kennisoverdracht tijdens de ontwikkelingsfase maakt een zorgvuldige documentatie van eisen en wensen op het gebied van mechanica, elektronica en software mogelijk. Om dit proces te voltooien, was wederzijds vertrouwen van het grootste belang. Door open te zijn en kennis te delen, kan de kwaliteit van het systeem worden gegarandeerd. De feedback van de industrialisatiespecialist van MTA tijdens deze fase resulteerde in de creatie van een systeem dat zeer geschikt is voor serieproductie. In deze fase werden de totale kosten en de gewenste time-to-market duidelijk in het oog gehouden. 

De AM Vision 2.0 wordt geïntegreerd in de bestaande architectuur van de eindgebruiker. Daarom was het essentieel om een universeel systeem te ontwikkelen dat kan functioneren in combinatie met verschillende bestaande transportbandsystemen. Bij de basisopstelling van de AM Vision 2.0 is hier rekening mee gehouden, waardoor het standaardsysteem met vooraf ingestelde afmetingen serieel kan worden geproduceerd. Door bijvoorbeeld het aantal camera's in een machine aan te passen, kan voor specifieke klanten het licht aangepaste standaardsysteem worden gecreëerd. Ook de software die wordt gebruikt in AM Vision 2.0 kan eenvoudig worden aangesloten op het softwaresysteem van de lopende band, wat ervoor zorgt dat de gesorteerde items in de goede richting worden geleid. 

De Europese en Amerikaanse markt hebben verschillende kwaliteitscertificeringen. Door ervoor te zorgen dat de machine voldoet aan zowel de Europese CE-certificeringsnormen als de UL-certificeringsnormen van de Verenigde Staten, is het systeem klaar om in elk land gelanceerd te worden. 

Stefan Rink – CEO AM-Flow

In nauwe samenwerking met MTA hebben we een systeem kunnen maken dat direct inspeelt op de marktvraag. Bovendien kan het systeem overal ter wereld worden verkocht. De expertise van MTA op het gebied van mechatronica en industrialisatie heeft ervoor gezorgd dat engineering en productie zijn geïntegreerd in één efficiënt proces.

Het resultaat

Een korte time-to-market

Als ervaren systeemleverancier is MTA in staat engineering en productie te integreren via industrialisatie, waardoor een effectief proces ontstaat met korte doorlooptijden. Daarom ontvangen klanten hun AM Vision 2.0 relatief snel. 

Een systeem dat klaar is voor serie productie

Inclusief optimale maakbaarheid en reproduceerbaarheid. Hierdoor kan de productie worden opgeschaald wanneer de marktvraag toeneemt. Potentiële risico's van deze mogelijke opschaling zijn tijdens de engineeringfase geminimaliseerd.

De beste integrale kostprijs

MTA bepaalt welke onderdelen cruciaal zijn om tot een optimaal productieproces te komen. Bovendien maakt MTA gebruik van een internationale supply chain die bijdraagt aan een concurrerende integrale kostprijs. 

Snelle time-to-money

Dit hangt samen met de korte time-to-market. Zo snel mogelijk omzet genereren is essentieel voor de levensvatbaarheid van een start-up op lange termijn. Een snelle time-to-money biedt mogelijkheden zoals investeringen in verdere bedrijfsgroei of de ontwikkeling van innovatieve producten met verschillende toepassingen.